Chaimo Frenkelio vila ir buvusio odų fabriko teritorija
Nuotr. Norbert Tukaj

11. Chaimo Frenkelio vila ir buvusio odų fabriko teritorija

Pasižymėti

Autorius

Architektas: nežinomas, 1908 m.

Apie pastatą

XIX a. pabaigoje greta Talkšos ežero pradėjo formuotis teritorija, kurioje įsikūrė tuo metu vienas moderniausių odų apdirbimo fabrikų Šiaurės vakarų krašte. Tarptautiniu mastu žinomas fabrikas su savo gatvelių tinklu, aikšte ir bokštais, turėjęs savo gydytoją, vaistinę, priešgaisrinę įrangą, net sinagogą ir biblioteką, veikė kaip miestas mieste. Būtent dėl odų fabriko dydžio ir modernumo lygio Šiauliai XX a. pradžioje tapo gerai žinomu pramonės centru. Odų fabrikas laikui bėgant plėtėsi ir apėmė net 10 hektarų teritoriją, o jos urbanistinį audinį piko metu sudarė iki 60 pastatų. Nuo pat fabriko įsikūrimo komplekse buvo įgyvendinti ne tik gamybai ir darbininkų poreikiams užtikrinti reikalingi pastatai, bet ir gyvenamoji vila, kurioje pagal to meto fabrikantų tradicijas apsigyveno pati Frenkelių šeima.

Puošni ir grakšti Chaimo Frenkelio vila pastatyta 1908 metais ir atspindi tarptautinių architektūrinių madų, judėjiško tradiciškumo bei pramonininko racionalumo kombinaciją. Vila pasižymi veidrodišku planu, nes buvo skirta tėvui ir sūnui gyventi, pastarojo pusę pažymint bokšteliu. Neorenesansinio bokštelio smailė ir puošnus vilos interjeras išduoda ir tam laikmečiui būdingą secesijos stiliaus estetiką bei siekiamybę kiekvieną objektą išreikšti menine forma. Vilos puošnumą vainikuoja sodas su fontanu.

Po daugiau kaip šimto egzistavimo metų vila vis dar stebina savo autentiškumu, nors ir tarnavo keliems šeimininkams: tarpukariu viloje buvo įrengti keli butai, dalyje jos veikė žydų gimnazija; pokariu veikė karo ligoninė, o šiuo metu vila yra vienas iš „Aušros” muziejaus padalinių.

Grįžti

Adresas

Vilniaus g. 74

Kaip nuvykti

Artimiausia stotelė - Prūdelio st.

Lankymo laikas

2022 m. rugsėjo 24 d. 10:00–19:00
2022 m. rugsėjo 25 d. 10:00–17:00

Šešt. 11:00 val., 17:00 val. ir sekm. 11:00 val. ekskursijos vyks ukrainiečių kalba.

Ekskursijos vyksta kas 30 min., ekskursijos trukmė – 60 min. Paskutinė ekskursija šešt. 19:00 val. ir sekm. 17:00 val.

Išankstinė registracija nereikalinga. Patekimas į pastatus gyvos eilės principu.
Tikėtinas žmonių kiekis: didelis.
  • 20