Kino teatras Naglis
Nuotrauka N. Tukaj

5. Kino teatras „Naglis“

Pasižymėti

Autorius

Architektas: Albertas Ratnikas, 1959 m.

Apie pastatą

Kino teatras „Naglis“ – tai vienas pirmųjų pokario visuomeninių pastatų Palangoje.

Pastatas stovi Palangos istoriniame centre, netoli Rąžės upės vingio. Įdomu, kad būtent jo vieta mena Palangos kurorto pradžią, nes šiame sklype XIX amžiuje stovėjo pirmieji Tiškevičių rūmai mieste. 1947 metais rūmai sudegė ir nutarta statyti kino teatrą.

Pagal tuometines nuostatas turėjo būti realizuojamas tipinis socialistinio realizmo projektas, tačiau žinomas Šiaulių architektas Albertas Ratnikas, adaptuodamas jį, jam suteikė tarpukario modernizmo stilistinių bruožų. Simetriškoje tūrio kompozicijoje atsirado šlaitinį stogą užstojantys frontonai, kampuose – laiptinės su siaurais vertikaliais langais „termometrais“. Tai buvo vienas pirmųjų „lietuviškų“ tipinių kino teatrų, pagal kurį vėliau iškilo kino teatrai Vilniuje, Tauragėje, Kuršėnuose ir Mažeikiuose.

Vyriausiojo Palangos miesto architekto Alfredo Paulausko dėka kino teatre buvo sumontuotas, vienas pirmųjų Lietuvoje plataus formato ekranas. Greta taupaus interjero fojė buvo sukurtas dailininko Jono Jurkonio sgrafitas „Naglis ir Neringa“. Anuomet į tik vasaromis veikiantį 400 vietų kino teatrą poilsiautojus kvietė neoninės iškabos šviesos, o į populiarius indiškus ir rusiškus filmus būdavo sunku gauti bilietų.

Dauguma kitų pagal tipinius projektus statytų kino teatrų pastatų Lietuvoje buvo nugriauti ar virto parduotuvėmis, tuo tarpu „Naglis“ yra bene mažiausiai pertvarkymų paliestas kino teatro pastatas Lietuvoje. Jame vis dar yra techninės galimybės rodyti senuosius filmus iš 35 mm. dydžio kino juostos. Ir nepaisant to, kad yra rengiamasi atlikti pastato rekonstrukciją, jo kultūrinė funkcija bus išsaugota.

Grįžti

Adresas

Vytauto g. 82

Lankymo laikas

2021 m. rugsėjo 11 d. 10:00–18:00
2021 m. rugsėjo 12 d. 10:00–18:00

Ekskursijos vyksta kas 30 min., ekskursijos trukmė – 30 min. Paskutinė ekskursija šešt. ir sekm. 17:30 val.
  • 15
Išankstinė registracija nereikalinga. Patekimas į pastatus gyvos eilės principu.